Gündelik hayatımızda illaki her gün karınca görüyoruz ama karıncaları önemsemiyoruz. İşte karıncalar hakkında az bilinenler.
Karıncalar küçük olmalarına rağmen yaptıkları işler gerçekten büyük gelin karıncaların genel özellikleriyle başlayalım.Karıncaların boyları 2 ile 7 mm arası değişirken marangoz karıncaların boyları ise 4 ile 5 cm arasında değişmektedir hatta bazıları 6 cm’e kadar varabiliyor.Karıncalar 110 milyon yıldan daha fazladır dünya üzerinde yaşamına devam etmektedir.Karıncaların türemesi Kretase dönemine dayanmaktadır. Karıncalar genel olarak sıcak iklimlerde yaşıyorlar ve yaşam süreleri 50 ile 70 gün arasındadır.Fakat kraliçe karıncalar 15 yıl kadar yaşayabilirler.Karıncalar kendi ağırlığının 20 katını taşıyabilmektedir.Karınca kolonisinde sadece bir tane kraliçe karınca bulunmaktadır ve bu sayı nadiren arta biliyor.Kraliçe karıncalarda doğuştan gelen bir kanat vardır fakat bu kanatlarını, yeni bir koloni kurmak için yuvadan ayrıldığı zaman kanadı düşer.Bir insan ortalama 8 saat uyur,bazı karıncalar nadiren 7 saate yakın bir süre uyuyabiliyor.Bir karıncanın iki adet midesi vardır bunların bir tanesini kendi beslenmesi için kullanırken diğerini ise kolonilerle paylaşmak için saklar.Karıncaların beslenmesine gelecek olursak karıncalar hem etçil hemde otçuldur fakat yetişkin karıncalar katı bir yiyeceği yiyemez veya yutamaz bunun için suyunu emerek beslenir.Karıncalarda akciğer yoktur oksijeni küçük deliklerden girer aynı şekilde karbondioksit de aynı delikten çıkar.
Karıncalar tıpkı insanlar gibi farkı renklere sahiplerdir.Yeşil, kahverengi, sarı, gri, mavi, siyah, kırmızı ve morumsu renklere sahiplerdir.
İşçi Karıncaların Görevi Nelerdir ?
İşçi karıncalar genellikle dişi olurlar ve yuvada en çok çalışan karınca desek yalan olmaz.Peki işçi karınca ne yapar? İşçi karınca yuvadaki çöpü alıp özel bir çöplüğe götürür ve yumurtaların bakımını üslenir yeni küçük larvalar işçi karıncalar tarafından beslenir ve kraliçe karıncanın’da tüm ihtiyaçlarını işçi karıncalar karşılar.
Erkek Karıncaların Görevi Nelerdir ?
Erkek karıncalar, kraliçenin karıncanın yeni karıncalar dünyaya getirmesini sağlamaktadır.Erkek karıncalar çiftleştikten sonra yuvadan ayrılır ve bir kaç gün sonrada yaşamanı yitirir.
Asker Karıncaların Görevi Nelerdir ?
Asker karıncaların 3 görevi vardır
1) Koloniye dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehlikeye karşı korumak
2) Yeni karıncalar için yeni yaşam alanı aramak
3) Avlanmak
Asker karıncalar kendi aralarında görev dalımı yaparlar.
Kraliçe Karıncaların Görevi Nelerdir ?
Kraliçe karıncaların ilk görevi kendi kolonisini kurmaktır.Kendine koloni kurmak için en uygun yeri seçer, seçtikten sonra orada bir de kendine oda seçer.Kraliçe karıncalar 15 yıl boyunca yaşayabiliyor ve bu süre zarfında yüz binlerce karınca yumurta yumurtlar.Kraliçe karıncalarda çok farklı bir özellik vardır genel olarak yumurtadan işçi karınca çıkar fakat eğer koloniye bir saldırı olmuş ve çok sayıda asker kaybedilmişse bu kraliçe karıncaya iletilir.Kraliçe karınca ise asker karınca olmaları için yumurtaya bir kimyasal salgılar bu şekilde asker karıncalar meydana gelir.
Bonus Bilgi
Karınca yuvaları 3 bölümden oluşmaktadır 1.bölümde kraliçe karınca ve erkek karıncalar bulunmaktadır 2.bölümde asker karıncalar bulunmaktadır 3.bölümde ise işçi karıncalar bulunmaktadır.
Karıncalar ve karınca türleri hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız www.karincaciftligim.com veya Karınca Çiftliğim‘in Youtube sayfasını ziyaret edebilirsiniz.