Kapat
Bilgi 1.328 3

Nasıl Daha Zeki Olunur?

1. Her gün 10 yeni fikir bulun.

Günlük bir probleminize çözüm bulabilir yada süper bir film fikri bulabilirsiniz. Hangi konuda olursa olsun fark etmez, yeter ki beyninizdeki fikir bulma kaslarını çalıştırın. Belki bu alışkanlığın sonunda yeni bir iş fikri bulabilirsiniz, belkide yeni bir kitap yazarsınız… Kim bilir! ehehe

2. Gazete Okuyun.

Neaay gazete mi? dediğinizi duyar gibiyim ehehe. Gazete okumak, Dünyada meydana gelen önemli mevzulara ve olaylara karşı fikir sahibi olmanızı sağlamanın yanı sıra, alakasız gibi görünen konular arasındaki noktaları birleştirebilme ve olaylar hakkında kendi izlenimlerinizi oluşturabilme gibi yetenekler kazanmanızı sağlayacaktır. Bonus olarak arkadaş ortamlarında ve gurup etkinliklerinde bol bol konuşacak meteryalinizde olacak ehehe.

4. TV izlemek yerine eğitici videolar izleyin.

Bazen sevdiğiniz bir konu ile ilgili okumak yerine izlemek daha eğlenceli gelir değilmi? Bu sayede diğer insanların aynı konu hakkındaki fikirleri ve tecrübelerinide öğrenme şansınız olur.

“Eğitici videoları nereden bulacaz arkadaşım?” diyenler için hemen yapıştırıyorum; TED Talks isimli mevzu yıllardır kendi konularında ki en baba insanların verdiği seminerleri ve panelleri bulabileceğiniz yegane yerdir. İzleyin izletin örnek alın kendinizi geliştirin. Ayrıca Youtube kanallarıda bu konuda size yardımcı olabilir, örnek olarak hemen SmarterEveryDay isimli kanalı tavsiye edebilirim. Buradaki videolar çoğunlukla anlattıkları konuları daha sindirilebilir ve kolay anlaşılabilir şekilde ele alarak izleyiciyi sıkmadan bilgilendirme yoluna gidiyorlar.

5. Sizden daha zeki kişiler ile takılmaya çalışın.

Elinizden geldiği kadar zeki insanlarla vakit geçirmeye çalışın. Hergün size ilham veren yada en azından size ilginç gelen bir kişi ile bir kahve için, sohbet edin.

Öğrenme konusunda her zaman alçak gönüllü ve mütevazi olun. Mümkün olduğunca çok soru sorun, eğer etrafınızda sürekli olarak sizden daha bilgili kişiler olursa, her gün yeni birşeyler öğrenmekten başka yapacak şeyiniz olmaz.

6. Soru Sorun.

Eğer ilgi çekici yada havalı birşeyler duyduysanız, o anın kaçmasına izin vermeyin. Hemen takip edin — merakınızı besleyin ve sorular sorarak kafanıza takılanları öğrenin.

7. Hergün bir kelime isimli Ugulamayı kullanın.

Kelime haznenizi geliştirmek, günlük birçok şeyde faydalı olabileceği gibi, gireceğiniz birçok sınavda ve kültürel ortamda size yarar sağlayacaktır.

Hatta başka dillerdeki kelimeleri dahi öğrenme yoluna gidebilirsiniz. Her gün başka bir dilde 10 farklı kelimeyi öğrenmeye çalışın mesela. Bu konuda size verebileceğim ipuçları LiveMocha, Basuu, yada DuoLingo gibi araçlar kullanmanız.

8. Yeni Yerler Keşfedin.

Eğer çok fazla seyahat etme şansı bulamıyorsanız, en azından oturduğunuz şehirde bir takım yerler keşfetmeye çalışın. Yeni insanlarla tanışın, yeni şeyler öğrenin ve dünyanın nasıl çalıştığı ile ilgili fikirler edinin. Emin olun bunlar evde oturup tv izlemek yada bilgisayarın başında takılmaktan çok çok daha üretken olacaktır.

9. Akıl gerektiren oyunlar oynayın.

Scrabble yada Satranç gibi oyunlar direk olarak zihninize faydalı mevzulardır. Bu oyunları oynarken kendinize meydan okuyun. Hemen örnek verelim, Scrabble oynarken sözlük kullanmayın mesela.. Hatta Sudoku ve buna benzer oyunlar ile problem çözme yetilerinizi geliştirmeniz mümkün.

10. Hiç bir şey yapmadan geçirecek bir zaman yaratın.

Bazen sessiz ve sakin bir ortamda oturmak ilham gelmesi açısından yararlı olabilir. Bu dinginlik gününüze de yansıyacak ve iyi geçmesini sağlayacaktır.

11. Üretken bir hobi edinin.

Günlük olarak yapacağınız bir hobi sizi aktif olarak öğrenmeye itecektir. Bu hobi örgü örmek de olabilir, balık tutmakta, hatta hergün yeni bir parçayı çalmayı öğrenmek olabileceği gibi fizik kitaplarından teoremler okumaya kadar gider.

Sercan Şahinoğlu {Sercan şahinoğlu}

İçerik Üreticisi / Yazar

“Nasıl Daha Zeki Olunur?” üzerine 3 yorum

  1. Furkan Taşçı dedi ki:

    Makaleniz çok güzel olmuş elinize sağlık 😀

    1. Websosyal dedi ki:

      Teşekkür Ederiz 🙂

  2. Can dedi ki:

    Teşekkürler artık daha zekiyim ??

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.