Kapat
Haberler 590 0

GPS ile Gezinmek Beynimizi Tembel Yapıyor

Zihinsel egzersiz yapmak için Google Haritalar’ı kapatın.

Google’ın Waze gibi navigasyon uygulamaları, bir yerden diğerine geçmek için gereken zihinsel gücü azaltıyor ve araştırmacılar şimdi beyin faaliyetindeki farkı tam anlamıyla görebiliyorlar. Yakın zamandaki bir araştırma, bilim insanlarının, bellekteki gezinirken beyin işlevimizin nasıl değiştiğine, yanı sıra adım adım yol tariflerine nasıl daha iyi kavradıklarına yardımcı oluyor.

Beynimizin şehir sokakları gibi ağları nasıl işlediği hakkında daha fazla bilgi edinmek için University College London (UCL) ve diğer kurumlardan nöroloji uzmanları ve bilişsel bilim adamları, iki düzine katılımcıyı Londra’nın Soho semtinde dolaştırdıkları bir çalışma yaptı. Çalışmanın kıdemli yazarı ve UCL’deki davranışsal psikoloji bölümündeki bir sinirbilimci olan Hugo Spires, katılımcılardan hiçbiri, “çok sayıda kafe ve barın bulunduğu, gerçekten yoğun bir sokak paketi-gerçekten renkli bir yer” olan meşgul mahalleyi tanıyor değildi . Denekler daha sonra kentsel manzarayı ne kadar iyi öğrendiklerini görmek için bir test yaptı. “Tamamen kaybolan birini taramak anlamsızca” diyor.

Ertesi gün laboratuarda, bir fMRI makinesi beyin faaliyetlerini izlerken, konulara etkileşimli bir film izleyerek bu sokaklarda gezinmeleri istendi.(Makine birçok bilim adamının beyin aktivitesinin bir göstergesi olduğunu düşünen beyinlerinde oksijenlenmiş kan akışını izledi.)

Katılımcıların yarısı, hangi yoldan dönmek istediklerini söylemek için bir kavşak noktasına geldiğinde düğmelere basarak hedefin kendisine nasıl ulaşacağını bulmalıydı. Spiers “eşinizle birlikte arabada olmanız çok fazla” dedi ve Spice’ye göre “Size dönüp devam etmek istiyor musunuz?” Dedi. “Rahatlatıcı değildi.”

Zamanın diğer yarısı, aynı katılımcıların daha kolay bir görevi vardı. Basitçe, Google Waze’deki komutları veya gösterge tablosundaki bir GPS birimini izlemek gibi, her kavşakta hangi yönde ilerleyecekleri söylendi.

 Araştırmacıların bulduğu şey açıktı. Katılımcılar, hangi yönden dönmeyi öğreneceği zihinsel çalışmayı yapmak zorunda kaldığında, araştırmacılar, hafızadaki ve uzamsal navigasyonla ilişkili beynin bir parçası olan hipokampüste daha fazla aktivite gördü. Sadece bu değil, elindeki caddenin diğer yollarla ne kadar çok bağlantı (ve böylece rota seçenekleri) olduğu beyin faaliyeti miktarı ile doğrudan bağlantı vardı. Kısacası, cadde ne kadar karmaşık olursa, beynin bu bölümünde o kadar çok aktivite olur.

Spires, “sokak ağına bağlı olarak hipokampal aktivitenin roller coasteri” gibi bir şeydi.

Ancak, senaryoda GPS kullanan simüle edilen durum böyle değildi. Spiers, insanlar, sadece yönergeleri takip ederken, beyin faaliyetleri ile sokak karmaşıklığı arasındaki ilişki tamamen “kaldırıldı” diyor.

Onlar son zamanlarda bulgularını yayınladı Nature dergisinde İletişimi içinde. Geçmiş araştırmalar benzer sonuçlara dikkat çekti: Londra’nın binlerce sokağını öğrenen taksi şoförleri, aslında hipokamplarında gri madde kazandılar .

 Spiers, adım adım yönergeler edinmenin, bir akıllı telefona bakmak kadar kolay olduğu bir dönemde, bir şey kaybedilmiş olabileceğini belirtti – tıpkı atrofi kullanmadığınız bir kas gibi. Ona nereye gideceklerini söyleyen bir navigasyon hizmeti kullanan insanlar, onların hipokampüsünü uyarmıyorlar diyor. “Ve bu sizin için iyi olmayabilir,” dedi. “Aslında beyninize biraz daha egzersiz yapmak daha iyi olabilir.”

Tabii ki, GPS navigasyonunda stresin önemli ölçüde azaltılması da dahil olmak üzere belirgin yararlar var, ancak Spiers, navigasyonu kolaylaştırmak ve bize hangi ortam üzerinden geçtiğimizi öğretmek arasında bir denge bulmayı umuyor. Ekliyor: “Gelecekte bize daha fazla güç kazandıran teknoloji yapmaya başlayacağımızı umuyoruz.”

Sercan Şahinoğlu {Sercan şahinoğlu}

İçerik Üreticisi / Yazar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.