Kapat
Haberler 665 0

Harry Huskey, Öncü Bilgisayar Bilimleri Uzmanı 101 yaşında Öldü

Bilgisayar devriminin öncülüğünde kalan ve bir zamanlar ilk kiÅŸisel bilgisayar olarak fatura edilen ÅŸeyin geliÅŸtirilmesine yardım eden Harry Huskey, ancak iki buzdolabının büyüklüğünde olmasına raÄŸmen yalnızca bir kiÅŸinin çalışmasına neden oldu ve Nisan ayında öldü. 9 Santa Cruz’daki evinde, Kaliforniya’da 101 yaşındaydı.

Ölümü oğlu Doug tarafından teyit edildi.

Santa Cruz’un Kaliforniya Ãœniversitesi’nde profesör Dr. Huskey, dijital kariyerine 1940’ların ortalarında Eniac’la baÅŸlamış ve ülkenin ilk genel amaçlı programlanabilir elektronik bilgisayarı olarak düşünülmüştür. Pennsylvania Ãœniversitesi’nde çok gizli bir federal hükümet projesi, 100 feet uzunluÄŸunda, 30 ton ağırlığında ve 18.000 vakum tüpü içeriyordu.

Daha sonra öncü Ä°ngiliz matematikçisi Alan M. Turing ile bir baÅŸka yeni bilgisayarın prototipi olan Otomatik Bilgisayar Motoru’nu çalıştı; BaÅŸka bir SWAC geliÅŸtirmeyi denetledi (Standartlar Batı Otomatik Bilgisayar); 1954’te bugünün dizüstü bilgisayarlarına 950 pound öncülü olan G-15’i tasarladı.

Bir kiÅŸi tarafından çalıştırılabilen bir problem çözücü bilgisayar olan G-15, bilimsel araÅŸtırmacılara ve kurumsal müşterilere satılan Bendix Havacılık Åžirketi’ne satıldı ve perakende fiyatı 50.000 dolardı.

“Bilgisayar” sözcüğü o kadar romandı ki Dr Huskey, 1950’deki radyo kısa sınav programı “You Bet Your Life” ‘ da göründüğünde SWAC’yi “büyük ölçekli bir elektronik bilgi iÅŸlem makinesi” olarak tanımladı ve onu ev sahibine açıklamaya çalıştı , Groucho Marx.

Groucho, “Åžimdi doktor, bu makine ne için, bu robot?” Diye sordu.

Dr. Huskey sabırla şöyle devam etti: “Bu, rakamları karşılaÅŸtırmak için hesaplama dizileri yürütmek.”

Groucho’ya verdiÄŸi yanıtta, gigabit tempolu temsilcisinin imza biçiminde: “Rakamları karşılaÅŸtıracaksanız, bunun için elektrikli bir beyne ihtiyacım yok. Buna benim durumumda otomatik refleks deniyor. “

Dr Huskey’in gösteri takım arkadaşı, önemsiz bir adam (onlar, Missouri’nin kuzeyinde hangi eyaletin yanlış olduÄŸunu tahmin ettikten sonra diskalifiye edildi), bilgisayarın ağırlığını 100 dolar olarak hesapladı. Ancak Groucho, Dr. Huskey’nin araÅŸtırmasını, “hepimizi daha kolay ve daha iyi hale getirecek deÄŸerli bir çalışma” olarak tanımladı.

Dr. Huskey bile, sismik deÄŸiÅŸiklikleriyle çalışmalarını öngörüyordu. 2006’da Mountain View, California’daki Bilgisayar Tarihi Müzesi’nde, sözlü tarih projesinin bir parçası olarak “Onların gerçekleÅŸeceÄŸini hiç hayal etmedim” dedi .

Müzedeki kıdemli küratör olan Dag Spicer Dr. Huskey’yi bir e-postayla “bilgisayarın en güzel anlarından birinde bulunan Zelig benzeri bir karakter” olarak nitelendirdi.

Bay Spicer, “Bu kazanımların çoÄŸunun, 50 yaşından önce, olaÄŸanüstü ömrünün ancak yarısında baÅŸarıyla tamamlandığını” söyledi. Harry temelde elektronik hesap tarihinin tüm alanlarına girdi ve katıldı. “

Harry Douglas Huskey, ticari olarak baÅŸarılı ilk manuel ekleme makinesinin keÅŸfinden sadece 30 yıl sonra, 19 Ocak 1916’da Great Smoky DaÄŸları’ndaki Whittier, NC’deki bir çiftlik evinde dünyaya geldi.

Babası Cornelius, Harry 2 yaşındayken ailenin kökünü kazımadan önce bir dondurma deposu ve bir kereste fabrikası iÅŸletti ve Idaho’da bir koyun çiftliÄŸine taşındı. Annesi, eski Myrtle Cunningham da bir çiftlikeviydi.

Harry, erken yaşlardan itibaren matematiği eğitiyordu. Ancak, lise oynarken elektronikle yaptığı ilk karşılaşma çok da şaşırtıcı değildi.

Sözlü tarihte “Yaptık ‘Ölüm Tatil Yapıyor’ ve elektrikçiydim” diye hatırladı . “Işıkları asdım ve gösteri sırasında santral kurdum. Santralin sıkışmış uzun bir tutamağı vardı ve her ÅŸeyi kapatıyordu. Oyunun ortasında, sandalyeye oturdum ve aynı zamanda bu düğme tutamağına, ışıkları söndürdüm! “

Ailendeki üniversiteye devam eden ilk kiÅŸi olan Bay Huskey, 1937’de Idaho Ãœniversitesi’nden matematik ve fizik lisans derecesi ile mezun oldu. Kısa bir süre okuduÄŸu Ohio Ãœniversitesi’nde röle kullanan otomatik bir bilgisayar tasarladı; Sonunda projeyi terk etti.

“Ben bunu tamamlamadım çünkü çok pahalı olduÄŸuna ve bunun için herhangi bir kullanım olmadığını söyledi” dedi.

Ohio State’de matematikte geometri öğretim asistanı olarak yüksek lisans ve doktora yaptı. En iyi öğrencisi Velma Roeth’ti ve daha sonra evlendi. Bilgisayarlar hakkında yazdı ve kocasına Hindistan ve diÄŸer geliÅŸmekte olan ülkelerde bilgisayar merkezleri kurma konusunda yardımcı oldu. 1991’de öldü. Ä°kinci eÅŸi eski Nancy Whitney, 2015’te öldü.

OÄŸlu Dr. Huskey’ye ek olarak Carolyn Dickinson, Roxanne Dwyer ve Linda Retterath adlı üç kız çocuÄŸu hayatta kaldı; BeÅŸ torun; Ve bir büyük torunu.

II . Dünya Savaşı sırasında zayıf görme yüzünden katılmayı denedi ancak reddedildi dedi.

Pennsylvania Ãœniversitesi’ndeki Deniz Kuvvetleri öğrencilerine matematik öğretirken kızlarını yetiÅŸtirmek için fazladan para istemekle birlikte yarı zamanlı olarak orada bulunan Elektrik MühendisliÄŸi Moore Okulunda bir grup devlet projesi imzaladı. Biri Eniac (Elektronik Sayısal BütünleÅŸtirici ve Bilgisayar için); DiÄŸeri Edvac (Elektronik Ayrık DeÄŸiÅŸken Otomatik Bilgisayar).

Bu, bilgisayarlara ilk resmi maruziyetiydi ve dijital bilgi çağının ön saflarında 50 yıllık bir kariyerin başlangıcıydı.

Dr Huskey, Ä°ngiliz Ulusal Fizik Laboratuarında Turing ile çalıştı ve BirleÅŸik Devletler Standartları Bürosu’nun bir parçası olan Sayısal Analiz Enstitüsü’nde makine geliÅŸtirme sorumlusu olarak görev yapıyordu.

1954-1967 yılları arasında University of California, Berkeley’de ders verdi ve bilgisayar dili araÅŸtırmalarına öncülük etti.

1967’de Santa Cruz Kaliforniya Ãœniversitesi’nde bilgisayar ve bilgi fiziÄŸi programının kurucu fakültesine katıldı. Bilgisayar merkezini on yıl yönetti ve 1986’da profesör istihkam oldu.

Dr. Huskey ve ilk karısı, öldüğünde ilk bilgisayar programcısı olarak düşünülen 19. yüzyıl Ä°ngiliz matematikçisi Ada Lovelace’nin biyografisini araÅŸtırıyorlardı. Kitap hiç bitmedi.

Bilgisayar Tarihi Müzesi’ne yaptığı röportajda Dr Huskey, yardımcı olduÄŸu bilgisayar devriminin, daha önce hiç uÄŸraÅŸmadığı derin toplumsal sorular oluÅŸturduÄŸunu söyledi.

“Hemen hemen anlık iletiÅŸimin toplum üzerindeki etkisi – bugün Burma’da ve diÄŸer yerlerde neler olup bittiÄŸine bakabildiÄŸimiz gerçeÄŸi? Anayasa, at tarafından New York’tan Boston’a gitmek zorunda kaldığınızda yazılmıştı ve üç gününüz oldu, ya da bir ÅŸey. Ve sadece ona dinamik bir sistem olarak bakarsanız, uyaranlar ona cevap verebildiÄŸinizden çok daha hızlı ulaÅŸabilirler. “

“Peki bu konuda ne yapıyorsun?” “Bilmiyorum.”

Sercan ÅžahinoÄŸlu {Sercan ÅŸahinoÄŸlu}

İçerik Üreticisi / Yazar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.