Tarihin başlarından beri insanlar için en tehlikeli hastalıklardan birisi olan kanser, hala tedavisi olmayan hastalıklar arasında bulunuyor. Diğer hastalıklardan farklı olarak mikroskobik canlılar yerine, vücut hücrelerimiz tarafından başlatılan bu hastalık, yapısı bozulmuş hücrelerin çok hızlı bir şekilde bölünerek vücuda yayılmasıyla ortaya çıkıyor. Sağlam ve işlevsel vücut hücrelerinin yerini alan bu hücreler, düzgün çalışamadıkları için yaşamayı imkansız kılıyor ve sadece birkaç ay içerisinde hasta kişiyi öldürebiliyor.
Bu hastalığın üstesinden gelebilmek adına senelerdir çalışmalar yürüten bilim insanları, kanser tedavisinde kullanılabilecek olan yeni bir yöntem keşfetmiş olabilirler. San Antonio’da görevli olan bir grup bilim insanı, kanserli olan fareler üzerinde ışığın yıkıcı gücünü test etmişler. Test için tümörlü bir fare seçen araştırmacılar, ilk olarak farenin tümörüne ‘nitrobenzaldehyde‘ isimli kimyasal karışımı enjekte etmişler. Karışımın tümör tarafından iyice emilmesini bekleyen araştırmacılar, bu işlemin hemen ardından tümöre yüksek miktarda morötesi ışık tutmuşlar ve nitrobenzaldehyde‘in asidikleşmesini sağlamışlar. Karışım o kadar asidikleşmiş ki, tümör hücrelerinin neredeyse hepsini yok etmeyi başarmış.
Keşfettikleri yeni yöntemle yaklaşık 2 saatte tümör hücrelerinin ortalama %95’ini yok ettiklerini söyleyen San Antonio araştırmacıları, geliştirdikleri yöntemin çok yeni olduğunu fakat diğer kanser tedavilerinden daha ucuz, daha zahmetsiz ve daha etkili olduğunu da söylediler.