Kapat
Haberler 695 0

MP, Seçim Yaklaşımları Gibi “Sahte Haberlere” Karşı Facebook’dan Yardım İstedi

Bir milletvekili Facebook’u 8 Haziran’da yapılacak olan İngiltere genel seçimine geçişte sahte haberlerle mücadele etmeye çağırdı.

Muhafazakâr MP Damian Collins , sahte haberlere “demokrasinin bütünlüğü” tehdit edilerek Guardian gazetesine endişelerini dile getirdi.

Ocak ayında “Collins’in sahte haberciliğini inceleyen parlamento soruşturması başlatıldı .

Sorunla baş etmek “küresel bir öncelik” ve “gelişen bir meydan okuma” idi, dedi.

Bay Collins, Guardian’a yaptığı açıklamada, geçen yıl ABD seçimlerine giden üç ay boyunca, en çok 20 sahte haber hikayesinin en iyi 20 haberden daha fazla paylaşıldığını söyledi.

“Tehlike, eğer birçok insan için ana haber kaynağı Facebook’sa ve Facebook’a girdikleri haberler genellikle sahte haberlerse, yalanlara dayalı oy kullanıyor olabilirler” dedi.

Sosyal medyanın haber hikâyeleri viral geçtiğinde algılayabilmesine rağmen, Facebook’un olguya yeterince hızlı tepki vermediğini de belirtti.

‘Küresel öncelik’

Facebook şunları söyledi: “Haber okuryazarlığı geliştirmek küresel bir önceliğe sahip ve sahte haberler, insanları anlamlı buldukları öykülerle birleştirmek misyonuna ters düşüyor.

“İnsanlara hangi kaynakların güveneceğine ilişkin kararlar almamız gerektiğini anlamalarına yardımcı olmak için rol almalıyız” dedi.

Sosyal ağ bunun için çeşitli yöntemleri inceliyor – muhtemelen, üçüncü şahıslar veya Facebook kullanıcıları tarafından sahte olduğu bildirilen öykülerine etiket eklenip bunları paylaşmadan önce diğer kişilere uyarılacaklar da dahil.

Ve bu ay insanlara Facebook’ta paylaşılan bir hikayenin doğruluğunu araştırmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir eğitim aracı başlattı .

25 Nisan’da Google, sahte haberlere ve nefret söyleminin yayılmasını önlemekiçin arama motorunun çalışma şeklini değiştirdiğini açıkladı.

Yeni bir çalışma Stanford Üniversitesi’nde ekonomistler tarafından sahte haberler ABD seçimlerinden önce birçok yetişkinler izleyebilir edilmiş olmakla birlikte, bu tür hikayeleri oylama üzerinde belirleyici bir etki yaptığı dair çok az kanıt olduğunu ileri sürdü.

Sercan Şahinoğlu {Sercan şahinoğlu}

İçerik Üreticisi / Yazar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.