Kapat
Sağlık 1.044 0

Sağlıklı Yaşam Tarzı İçin Yetişkinlere 5 Tavsiye

Farklı gıdalar tüketin
Beslenme listenizde karbonhidrat açısından yeterince zengin gıda olsun
Doymuş yağı yerine daha çok doymamış yağa yönelin
Bolca sebze ve meyvenin tadını çıkarın
Tuz ve Şekeri azaltın 

1.Farklı Gıdalar Tüketin 

Sağlıklı olmak için 40’tan fazla besine ihtiyacımız var.Bunların hepsini tek bir gıdadan sağlamamız mümkün değil.Tek tek öğünlerden bahsetmiyoruz .Fark yaratmak istiyorsak zaman için gıda tercihlerimiz dengeli olmalı

-Bolca yağ  tükettiğimiz bir öğle yemeğinden sonra, yağ oranı düşük bir akşam yemeği tercih edebiliriz

-Akşam yemeğinde bir porsiyon kırmızı et tükettiysek ertesi akşam pekala balık yiyebiliriz

2.Beslenme Listenizde Karbonhidrat Açısından Yeterince Zengin Gıda Olsun

Beslenmemizde kalorilerin neredeyse yarısını,Tahıl,Pirinç,Makarna,Patates,ve ekmek gibi karbonhidrat açısından zengin gıdalardan sağlıyoruz.Her öğünümüzde bunlardan en az birini tüketmemiz yerinde olacaktır.Tam tahıllı ekmek,makarna ve tahıl ürünleri gibi tam tahıllı gıdalar lifa alımımızı artırır…

3. Doymuğ Yağ Yerine Daha Çok Doymamış Yağa Yönelin 

Yağlar,sağlımız ve vücudumuzun düzgün çalışmasın açısından önemlidir.Öte yandan aşırı yap tüketimi damar sağlımızı vücut ağırlımığızı ve kalbi olumsuz etkiler.Farklı yağların sağlık açısından farkları etkileri vardır. Doğru dengeyi kurmamızda bize yardımcı olacak bazı öğütler:

-Toplam ve doymuş yağ (genelde hayvansal gıdalardan gelen)tüketimini sınırlamalıyızve trans yağlardan tamamen uzak durmalıyız.Bunun için,gıda paketlerinin üzerindeki kaynakların  belirtildiği etiketleri okuma alışkanlığı edinmeliyiz.

-En az bir porsiyonu yağlı balık olmak üzere haftada 2-3 kez balık yemek,doğru miktarda doymamış yağ alımına önemli katkıda bulunacaktır.

-Yemeklerimizi kızartma yerine Haşlam ,Buğulama ya da Fırında yapmalıyız,etin yağlı tarafını atmalıyız ve bitki yağları kullanmalıyız.

4.Bolca Sebze Ve Meyvenin Tadını Çıkarın 

Bize gerekli ve yeterli vitaminleri kazandırdığından  meyveler ve sebzeler en önemli gıdalardandır.Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yemeye çalışmalıyız.Mesela kahvaltıda bir bardak taze sıkılmış meyve suyu,atıştırmalık olarak bir elma ya da bir dilim karpuz ve öğünde büyük bir porsiyon çeşitli sebzeler tüketebiliriz

5.Tuz Ve Şekeri Azaltın

Fazla tuz tansiyonu yükseltebilir ve kalp-damar hastalıkları riskini artırır.Beslenmemizde tuzu çeşitli baharatlar kullanabiliriz

-Alışverişlerde sodyum içeri az ürünler tercih edebiliriz

-Yemeklerimize çeşni katmak ve lezzetini artırmak için pişirdiğimiz yemeklerde tuz yerine çeşitli baharalat kullanabilirz

-Sofralmarızda tuz dulundurmamak ya da en azından yemeklerin tadına bakmadan tuz eklememek işe yarayacaktır

Şeker yiyeceklerimize tatlılık ve çekici bir lezzet katar :ancak şekerli yiyecekler ve içecekler enerji açısından zengindir ve bu yiyeceklerin tadı en iyi ara sıra ve ölçülü tüketildiğinde çıkar.Şeker yerine meyve tüketebilir;Hatta yiyecek ve içeceklerimizi meyveyle tatlandırabiliriz.

 

HıdırCan Üçer {HıdırCan Üçer}

İçerik Üreticisi / Yazar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.