Kapat
Haberler 681 0

Nasa, Saturn’dan Cassini Radyo BaÄŸlantısını Bekliyor

Denetleyiciler ve bilim adamları Cassini’den haber almak için PerÅŸembe gününe kadar beklemek zorunda.

SoruÅŸturma ÇarÅŸamba günü erken saatlerde Satürn’ün bulut üstleri ile görkemli yüzüklerin iç kenarı arasında 22 dalıştan birinci sırada yer alacakti.

Kiralamış uçuşlar, benzeri görülmemiş bir çözünürlükte resim ve diğer bilim verileri toplamak için tasarlandı.

Fakat Cassini, dalma süresi boyunca radyo bağlantısından çıktı ve başka bir gün için yeniden iletişim kurmak için planlanmadı.

Prob çok hızlı hareket ettiÄŸi için – 110.000 km / s’nin (70.000 mph) üzerinde – uçağın üzerinden uçmak için bir takım risk oluÅŸtu.

Bu hızda küçük bir buz ya da kaya parçacığı bile olan bir etki çok hasara yol açabilir ve bu nedenle bir kalkan gibi davranmak için Cassini’nin büyük antenini seyahat yönünde göstermek için karar verildi.

Ancak, elbette, aynı zamanda, aynı zamanda Dünya ile de aynı anda konuşamayacağı anlamına geliyordu.

Her ÅŸeyin iyi geçtiÄŸini varsayarsak, sorunun kendisini Satürn’ün atmosferinde boÅŸaltılmasından sonraki beÅŸ ay boyunca 21 benzer dalış yapılacak. Cassini, tanklarına çok az yakıt kalması nedeniyle görevine daha fazla devam edemez.

ABD uzay ajansı (Nasa), boÅŸlukları “büyük finale” çağırıyor; kısmen de onların hırsları yüzünden. Sonunda bu muazzam dünyanın makyajı ve tarihi ile ilgili önemli bulmacaların kilidini açan eÅŸsiz çözünürlük ve bilim verilerini resimlere vereceÄŸiz.

Fransa’daki Meudon’daki Paris Gözlemevi’nden Athena Coustenis, “Bu yeni misyonun bir numarası ile yeni ölçümlerle baÅŸlayacağız – bazı ÅŸaşırtıcı yeni veriler” dedi.

BBC, “Atmosferin bileÅŸimini, yapısını ve dinamiklerini ve yüzüklerle ilgili muhteÅŸem bilgileri almayı umuyoruz” dedi.

Kilit bir hedef, kütlenin ve yüzüklerin yaşının belirlenmesidir. Ne kadar büyük olursa, o kadar yaÅŸlı olurlar – belki de Satürn kadar eskidir.

Bilim adamları, gezegenin ve buzun mükemmel çevreleyen bantları tarafından oluşturulan yerçekimi alanı boyunca uçarken sondanın hızının nasıl değiştiğini inceleyerek bunu yapacaklar.

Ä°talya’nın Sapienza Ãœniversitesi’nden Luciano Less, “GeçmiÅŸte, halkaların kütlesini belirleyemedik çünkü Cassini dışarıda uçuyordu” diye açıklıyor Luciano Iess.

“Aslında, yüzüklerin yerçekimi alanına katkısı Satürn’ün oblateness’iyle karıştırıldı, imkansızdı ancak yüzüklerle gezegen arasında uçarak Cassini iki etkiyi gidermeye baÅŸlayacak.

“Cassini hızını saniyede birkaç mikron doÄŸrulukla anlatabiliyoruz, Cassini’nin Dünya’dan bir milyar kilometre uzakta olduÄŸunu düşünürsek bu gerçekten muhteÅŸem” dedi.

Kitlesel numaraya sahip olmak yaÅŸ meselesini açık bir ÅŸekilde çözemez, ancak, Nasa’nın Cassini misyonu ortağı olan Avrupa Uzay Ajansı için proje bilim adamı olan Nicolas Altobelli’ye dikkat çekti.

“Yüzüklerin kompozisyonunu hala anlamalıyız, neredeyse tamamen saf su buzundan oluÅŸuyor: Çok yaÅŸlıysa, Satürn’le aynı anda oluÅŸmuÅŸlarsa, neden sürekli olarak bombardıman edildiÄŸinde çok taze duruyorlar? Göktaşı malzeme ile mi? ” Diye düşündü.

Bir ihtimal yüzüklerin aslında çok genç, belki de Satürn’e çok yaklaÅŸmış devasa bir kuyrukluyıldızının kalıntıları ve sayısız parçaya bölünmüş olması.

Coustenis, ben ve Altobelli, Avrupa CoÄŸrafya BirliÄŸi Genel Kurulu’nda Viyana’da Cassini misyonunun son evresini tartıştılar.

Cassini’nin evine radyo vermesi beklenen en erken tarihli saat PerÅŸembe günü saat 07: 00’dan (08:00 BST). Ä°letiÅŸim, Nasa’nın Goldstone, California’daki 70m geniÅŸliÄŸindeki Deep Space Network anteni üzerinden yapılmalıdır.

İstikrarlı bir iletişim bağlantısı kurulursa, resimlerin ve diğer verilerin yarım saat sonra gelmeye başlamalı.

Sercan ÅžahinoÄŸlu {Sercan ÅŸahinoÄŸlu}

İçerik Üreticisi / Yazar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.